Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a luat naștere în anul 1840 și se înscrie cu succes pe lista celor mai importante obiective turistice din Iași fiind cel mai vechi teatru național din întreaga țară. Mai mult decât atât, chiar și clădirea teatrului este înscrisă pe lista monumentelor istorice, astfel că o vizită a orașului trebuie neapărat să te aducă în această locație unde vei putea întâlni și alte obiective culturale sau atracții turistice din Iași precum Catedrala Mitropolitană aflată în imediata vecinătate, Palatul Culturii, Mânăstirea Trei Ierarhi și altele.

Inițial, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a funcționat într-o clădire istorică ce aparținea domnitorului Moldovei Mihail Sturza, iar data deschiderii a fost 22 decembrie 1846. Aproape 40 de ani mai târziu, la data de 17 spre 18 februarie a anului 1888 clădirea mai sus amintită a fost distrusă de un incediu și abia din anul 1894 a început construcția actualei clădiri amplasată pe locul în care se afla vechea primarie. Lucrările s-au terminat în anul 1896, iar de atunci și până în prezent Teatrul Național „Vasile Alecsandri” nu este doar una dintre numeroasele atracții turistice din Iași, ci și una dintre cele mai importante locații culturale din România.

Trebuie menționat că planurile de construcție a noii clădiri au fost elaborate de arhitecți vienezi care sunt renumiți pentru proiectarea unor clădiri asemănătoare aflate în orașe europene de prestigiu precum Odessa, Praga, Zurich și Viena. Odată ajuns în acest oraș vei constata că lista cu obiective turistice din Iași este mare, însă înainte de a le descoperi pe celelalte trebuie să optezi pentru o plimbare în zona Teatrului Național „Vasile Alecsandri” în vecinătatea căruia se află totodată și alte atracții turistice din Iași deosebit de populare.

Numele Teatrului Național din Iași i-a fost acordat în anul 1956 atunci când s-au împlinit nu mai puțin de 140 de ani de la primul spectacol în limba română. Vasile Alecsandri s-a născut și a trăit între anii 1821 – 1890 fiind un mare poet, dramaturg, om politic, ministru și fondator al Academiei Române. În prezent, Teatrul Național, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iași, îi poartă numele.

Clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o adevarată operă de artă, deoarece pe lângă frumusețea marcantă din exterior aceasta adăpostește în interior superbe elemente decorative, picturi, mobilier și altele asemenea ce au menirea de a oferi un aer aparte și distinct celui mai vechi Teatru Național din țară și totodată unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Iași.

Spectacolele susținute în cadrul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași reprezintă modalitatea perfectă de a intra în contact cu lumea artistică românească și totodată de a descoperi una dintre cele mai importante locații culturale din România. Dacă te afli într-o vacanță în Iași sau pur și simplu locuiești în acest oraș, dar nu ai mai participat de mult la o piesa de teatru atunci nu mai sta pe gânduri și pregatește-te de o experiență plăcută optând pentru unul dintre spectacolele care se vor desfășura în incinta celui mai vechi Teatru Național din România și totodată a unuia dintre cele mai populare obiective turistice din Iași.