Rezistenta si siguranta prin studii geotehnice

Executarea unor studii geotehnice ofera rezistenta si siguranta unei constructii in timp, iar acest lucru va fi explicat mai pe indelete in cele ce urmeaza. De asemenea, trebuie mentionat ca la ora actuala un studiu geotehnic nu este o etapa optionala sau care poate fi trecuta cu vedere, deoarece este reglementata prin lege – Normativ Indicativ NP 074-2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii. In cele ce urmeaza, analizam de ce executarea unui studiu geotehnic este deosebit de importanta.

Fiecare teren are anumite caracteristici si o textura diferita in functie de mai multe criterii. De asemenea, fiecare teren suporta o anumita greutate maxima, iar un studiu geotehnic este cel care ofera asemenea informatii. Bazandu-se pe ele, constructorul va pregati ulterior zona de fundare precum si zonele invecinate. Executarea unor studii geotehnice este deosebit de utila si pentru proiectarea si dimensionarea fundatiei in asa fel incat sa ofere o eficienta maxima.

Fundatia este legatura dintre constructie si terenul pe care se afla, aceasta preluand greutatea obiectivului pe care o transfera ulterior solului. In cazul in care fundatia este necorespunzatoare sau terenul nu au fost corect amenajat, exista riscul surparii, aparitiei crapaturilor sau rupturilor care vor duce in timp la o rezistenta scazuta si chiar o scadere a duratei de exploatare a constructiei. Pentru a evita pe cat posibil asemenea situatii neplacute si costisitoare din punct de vedere financiar sunt obligatoriu de parcurs toti pasii necesari pentru intocmirea documentatiei de construire, aceasta incluzand ridicari topografice ale zonei dar si un studiu geotehnic amanuntit.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este legat de existenta unor studii geotehnice pe zonele invecinate cu zona analizata. In cazul in care se proiecteaza o noua constructie aceasta trebuie sa beneficieze de propriul studiu geotehnic, deoarece studiile pentru obiectivele invecinate nu au aplicabilitate si in acest caz fiind doar o baza de pornire pentru analiza geotehnica a noii locatii. O anumita zona poate suporta o greutate maxima mai mica comparativ cu alta, asadar ridicarea unei constructii si amenajarea zonei de fundare conform unor studii geotehnice invecinate se poate dovedi a fi ineficienta.

Cand se executa un studiu geotehnic trebuie indeplinite anumite cerinte si se urmeaza o serie de etape. Studiul se face cu ajutorul unor echipamente sau utilaje special destinate acestui scop si este ulterior verificat de catre o echipa de experti in domeniu. Inainte de a fi predat beneficiarului, un studiu geotehnic urmeaza o serie de etape bine stabilite dinainte. Pe langa faptul ca este reglementat prin lege, existenta acestui studiu ofera o sumedenie de informatii pretioase pe baza carora se poate proiecta eficient si corect. Obiectivul va fi ridicat in conditii de siguranta si rezistenta acestuia in timp va fi mai mare.