Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iași, Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași reprezintă totodată și o adevărată comoară culturală a orașului și a întregii țări. Accesul în interiorul mânăstirii se face de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfant din Iași, astfel că dacă îți vei programa o vacanță pentru câteva zile în această locație trebuie neapărat să aloci câteva minute și unei plimbări pe strada mai sus amintită, situată în centrul Iașului, unde vei putea descoperi o sumedenie de atracții turistice din Iași.
Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi a fost ridicată între anii 1637 – 1639 de către Vasile Lupu, domnitor al Moldovei în două perioade: prima dată din aprilie 1634 până în aprilie 1653, iar a doua oară din mai 1653 până în luna iulie a aceluiași an. Prin urmare, acest lăcaș de cult are peste 370 de ani vechime fiind astfel unul dintre cele importante obiective culturale din oraș. Arhitectura deosebit de interesantă atrage privirile vizitatorilor încă de la depărtare. Pereții exterior sunt decorați cu diverse ornamente sculptate în piatră ce acoperă întreg edificiul.
Un eveniment deosebit de important a avut loc în luna iunie a anului 1641 atunci când Moaștele Sfintei Parascheva au fost trimise din Constantinopol către Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași ca drept recunoștință pentru donațiile domnitorului Moldovei Vasile Lupu ce este și ctitorul acestei mânăstiri. Ulterior, Moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași după sfințirea acesteia din data de 23 aprilie 1887, loc unde se află și în prezent.
Între anii 1882 – 1887 Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași a fost restaurată, însă lucrările și picturile din interior au fost terminate abia în anul 1898. De asemenea, este important de știut că resfințirea lăcașului de cult a avut loc în anul 1904. Mobilierul din interior este proiectat și lucrat în orașele Viena și Paris în perioada anilor 1889 – 1890. Ulterior, aceste piese de mobilier au fost donate mânăstirii de către Regele Carol I și Regina Elisabeta.
Pe lângă ctitorii mânăstirii se află înmormântați aici Dimitrie Cantemir – domnitor al Moldovei și mare cărturar – alături de Alexandru Ioan – Cuza, primul domnitor al României! Prin urmare, Mânăstirea Trei Ierarhi din Iași are o deosebită valoare istorică și totodată culturală fiind unul dintre cele mai importante lăcașe de cult din România. Aceasta se înscrie cu mare succes pe lista celor mai importante obiective turistice din Iași, astfel că dacă îți vei petrece o vacanță de cateva zile în cel mai mare oraș din această regiune nu uita să îți îndrepți pașii către locația mai sus amintită.
Spre finalul acestui articol mai trebuie menționat faptul că prima lucrare tipărită din regiunea Moldovei își are originea la Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași. Iată, deci, doar câteva dintre momentele istorice care s-au desfășurat în această locație. Cu toate că de-a lungul timpului a trecut prin numeroase cutremure și jafuri, edificiul continuă să impresioneze prin arhitectura lui și importanța sa istorică și culturală amintind totodată că Iașul este într-adevăr un oraș în care istoria s-a scris.