Ce sunt saltelele antiescare?

Escarele sunt leziuni ale pielii care apar ca urmare a unei compresiuni exercitate intre un corp strain – in cazul de fata o saltea – si pielea cu tesuturile adiacente ale unui individ. Cu alte cuvinte, daca un pacient este imobilizat o lunga perioada de timp la pat pielea va suferi in acest proces si se vor dezvolta aceste escare din cauza faptului ca este presata in permanenta.

In cazul unui decubit dorsal escarele vor aparea in regiunea spatelui din cauza compresiunilor tesuturilor moi intre saltea si reliefurile osoase ale coloanei vertebrale, coastelor si omoplatilor. Daca pacientul va sta mult timp in decubit ventral, situatie mai rar intalnita, escarele vor aparea ca urmare a compresiunii pielii intre oasele coastelor, sternului si saltea. Aceste leziuni ale pielii nu sunt limitate doar la torace si abdomen, ci si la nivelul membrelor, astfel ca o saltea antiescare este o achizitie deosebit de importanta.

Principiul de functionare al unei saltele antiescare este relativ simplu si eficient. Avand in vedere ca greutatea unui pacient actioneaza ca un factor favorizant in aparitia escarelor, salteaua se umfla si se desumfla in mod repetat schimband frecvent punctele de presiune maxima.

Acest ciclu permite sangelui sa circule liber si nu ingreuneaza circulatia intr-o anumita regiune care este cunoscuta si ca punctul de sprijin al pacientului. Dimpotriva, schimband frecvent punctele de forta maxima pacientul nu va dezvolta escare. Fiind alimentata de o pompa electrica, o saltea antiescare nu necesita existenta unei persoane care sa execute diverse sarcini pentru a o tine in functiune.

Fiind adesea folosita in cazul pacientilor imobilizati la domiciliu, o parte dintre cei care se afla in situatia de a achizitiona o saltea antiescare se gandesc la consumul de energie electrica. Orice consumator conectat in permanenta creste consumul, insa nu si acest tip de echipament. Consumul de curent electric este adesea mai mic de cateva ori decat cel al unui bec clasic, cu lumina galbena.

Un aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand doresti sa achizitionezi un asemenea echipament medical este legat de integritatea osoasa a pacientului care este imobilizat la pat. Fracturile coloanei vertebrale reprezinta o contraindicatie puternica in utilizarea unei saltele antiescare, deoarece prin schimbarea frecventa a punctelor de sprijin exista riscul de antrenare a vertebrelor fisurate si ulterior de lezare ireversibila a nervilor.

Ca orice alt echipament medical, salteaua antiescare trebuie recomandata de catre un medic. Parerea avizata a acestuia este singura in masura sa te influenteze daca sa cumperi sau nu astfel de dispozitiv medical, deoarece doctorul va avea in vedere si alte patologii care pot fi antrenate de miscarea constanta a saltelei precum leziunile osoase ale coloanei vertebrale.

Adesea cel mai eficient tratament este preventia, asadar daca ai membri ai familiei sau prieteni care se afla in situatia de a sta o lunga perioada de timp imobilizati aminteste-ti ca o saltea antiescare se poate dovedi a fi extrem de utila. Pretul de achizitie al acesteia diferta in functie de optiunile pe care le are, insa este perfect justificat avand in vedere ca riscul de aparitia a escarelor este eliminat.