Biblioteca Centrala Universitara din Iasi

In locul unde Bulevardul Carol I se intalneste cu Strada Pacurari, mai exact in Piata Mihai Eminescu din Iasi, turistii pot descoperi unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iasi sub forma unei constructii impresionante, cu o arhitectura deosebit de frumoasa. Cladirea poarta numele de Palatul Fundatiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, insa este mai bine cunoscuta sub numele de Biblioteca Centrala Universitara din Iasi datorita faptului ca aceasta constructie gazduieste una dintre cele mai importante biblioteci din intreaga tara.

Palatul Fundatiunii Universitare „Regele Ferdinand I” a fost construit in perioada anilor 1930 – 1934 cu ajutorul arhitectului Constantin Iotzu. Dupa cum numele sugereaza, aceasta a servit initial ca sediul a Fundatiunii „Regele Ferdinand I” precum si ca adapost pentru biblioteca acesteia. Ulterior, in perioada ce a urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in cadrul palatului a fost mutata si biblioteca Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, astfel ca prin unirea cu biblioteca existenta a luat nastere Biblioteca Centrala Universitara din Iasi.

In anul 1928 a fost achizitionat terenul pe care s-a construit unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iasi, mai exact Palatul Fundatiunii Universitare „Regele Ferdinand I”. Trebuie mentionat ca proiectul original includea amplasarea unor statui intre coloanele care pot fi observate inca de la distanta. Dintre aceste statui amintim de cea a lui Dragos Voda, Alexandru Cel Bun, Stefan cel Mare si alti voievozi. Ulterior s-a luat decizia ca aceste statui sa fie asezate in parcul din apropiere, deoarece plasarea lor intre coloanele palatului a ridicat o serie de suspiciuni in legatura cu rezistenta structurii, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee.

Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi
Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi

La ora actuala Biblioteca Centrala Universitara din Iasi adaposteste o serie de volume dintre cele mai importante precum si manuscrise cu o valoare inestibimabila pentru cultura si istoria acestei tari. Pe langa faptul ca aceasta constructie reprezinta un simbol al orasului, in cadrul ei functioneaza si cea mai veche biblioteca din Romania. Iata, deci, cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere daca te gandesti sa iti programezi o vacanta de cateva zile in Iasi.

De asemenea, mai trebuie mentionat ca in vecinatatea Bibliotecii Universitare Centrale exista cateva atractii turistice din Iasi pe care le poti descoperi, iar dintre acestea amintim despre Parcul Copou, situat la aproximativ un kilometru distanta. O plimbare pe frumoasele alei ale parcului reprezinta o experienta inedita. Rapa Galbena este o amenajare frumoasa situata in apropiere de Piata Mihai Eminescu. Odata ajuns aici vei putea obtine unele fotografii frumoase.

Prin urmare, odata ajuns in orasul Iasi vei gasi, cu siguranta, numeroase obiective turistice si atractii turistice care mai de care mai interesante si mai frumoase. Alaturi de Palatul Fundatiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, o cladire cu o importanta majora atat din punct de vedere arhitectural, cat si datorita bibliotecii care functioneaza aici, orasul iti ofera numeroase alte obiective culturale, lacasuri de cult, parcuri si asa mai departe. Daca nu ai mai vizitat niciodata pana in prezent orasul Iasi, atunci ia in considerare optiunea unei excursii intr-unul din cele mai mari si mai importante centre urbane din tara.